Menu

Davy Fonteyn

  • DF_01
  • DF_02
  • DF_03
  • DF_04
  • DF_05
  • DF_06

* Geboortedatum:  27 maart 1987

* Woonplaats:  Meerhout in Antwerpen (België)

* Beroep: Plaatser van veranda's

* Hoe, waarom en wanneer ben je gestart met vissen?

Al van kinds been af was ik gebeten door de visserij en ging ik met regelmaat samen met mijn vader vissen.  Dit was meestal met de vaste hengel op de prijskampvijver die achter ons ouderlijk huis lag.  Nadat ik al heel wat voorns en brasems op de kant had gekregen, vroeg ik mij af wat die springende joekels op de achtergrond waren.  Dit zijn 'karpers', zei mijn vader.  Maar deze ga je niet met je vaste hengel kunnen vangen hoor...  Nadat ik er meer en meer zag springen, was de motivatie er meteen en leerde ik met sneltempo de basis van het karpervissen.

En zo ging ik op pad en ving ik al snel mijn eerste exemplaren op de prijskampvijver en op de gemeentevijver van Geel.  Op 15-jarige leeftijd was ik meer geïnteresseerd in het stromende water ernaast, het befaamde Kempisch kanaal.  Dit kanaal had mij in een mum van tijd helemaal betoverd en het karpervissen werd uiteindelijk mijn grootste passie en zou mijn leven volledig veranderen.

Toen ik in 2007 een succesjaar boekte met de vangst van de meeste bejaagde vis van de Benelux (nl. de leder op 31.1kg), was het tijd om de grotere kanalen op te zoeken.  Het werd er uiteraard niet simpeler op, maar toch hield ik vol en boekte ik enig succes op het Verbindingskanaal en het Albertkanaal.  Tot de dag van vandaag ben ik er nog regelmatig te vinden en geniet ik met volle teugen van mijn hobby en van mijn vrouw, die me ook steeds vergezeld.

Ook ga ik jaarlijks enkele keren naar het beloofde land Frankrijk en heb ik ondertussen al heel wat betaalwaters en enkele openbare waters bezocht.  Deze prachtige avonturen en de momenten die je beleeft, geven je echt de energie om door te zetten en er steeds voor te blijven gaan!

* Op welk type water vis je het liefst en waarom?

Meestal ben ik te vinden langs de waterkant van de grote kanalen zoals het Albertkanaal en het Verbindingskanaal.  Ook ga ik sporadisch vissen aan het Kempisch kanaal en het kanaal van Beverlo. Vroeger heb ik ook heel wat zandwinningsputten en de gewone vijvers bevist, waar ik op korte tijd heel veel heb bijgeleerd.

In Frankrijk bevis ik dan meestal weer grintvijvers.

* Wat is je persoonlijk record in België en buitenland en vertel er wat meer over?

Mijn pb spiegel Belgie is de leder op 31,1kg (kk 8-9) van 13 mei 2007, pb schub Belgie is de lange op 22,7kg (kk 5-6) van 11 november 2008.

Mijn pb Spiegel Frankrijk is 26,4kg van mei 2012 te Negreloube (Fr), mijn pb schub Frankrijk is Taz op 23kg van mei 2012 te Negreloube (Fr).

* Wat is je favoriete rig en montage?

Meestal vis ik snowman en hou ik de rig zo simpel mogelijk, dus een standaard onderlijn van 15 cm.  Niet dat ik alle andere rigs afkeur, maar ik gebruik enkel de ingewikkelde rigs als het een must is.  De stiff rig gebruik ik vooral op bodems met stenen, omdat deze niet zo snel vast komt te zitten.  De banana rig en de d-rig gebruik ik wel eens op de moeilijkere of dressuurwaters.  Deze beide rigs komen zeer natuurlijk over en hebben me al heel wat vangsten opgeleverd.  De combi rekker rig gebruik ik persoonlijk het liefst op de hardere zandbodems.

Als montage gebruik ik meestal wartel lood en safety clip op steen en wierachtige bodems.  Ook het gebruik van een steen i.p.v. lood is een ideale camouflage en het vermindert de loodvervuiling van onze kanalen en meren.  Op harde zandbodems en wiervrije waters vis ik ook wel eens graag met een inline lood, die natuurlijk ten alle tijden bij lijnbreuk vrijkomt.

* Wat is je favoriete Speedcarp-aas en op welke manier gebruik je het?

Als aas gebruik ik steeds diepvriesboilies!  Deze bevatten de juiste voedingswaarden aan eiwitten en proteïnen die onze onderwatervrienden nodig hebben.

De squid caviar geeft me dan ook het meeste vertrouwen en heeft me vorig seizoen een 75- tal vissen opgeleverd.  Deze boilie bevat hoge kwaliteits vismeel en is voorzien van squid en caviar extract, deze gebruik ik dan ook het liefst in de warmere maanden.

Ook ben ik enorm onder de indruk van de peach pineapple, deze geur is één van de betere combinaties die ik al ooit bij een boilie heb waargenomen.  Deze zal me in de toekomst nog tal van vissen opleveren.

* Heb je nog raad voor je collega-karpervissers?

Het karpervissen is een wereld met vallen en opstaan, maar het is de kunst van het vol te houden.  Ook krijg je veel blanks te verwerken, maar vroeg of laat lukt het je wel.  Leer uit je fouten en vroeg of laat vind je de sleutel tot succes, gewoon je gezond verstand gebruiken en leer hoe je met aas moet omgaan.

Ook de waterkant en de natuur errond moet je respecteren, ruim dan ook alles op en laat niets achter!  Geniet van je hobby en de prachtige momenten die je beleeft en hou elkaar te vriend.  Er is al genoeg zever in deze wereld !