Menu

Bart Schaubroeck

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://speedcarp.be/images/bart/big

* Geboortedatum:  20 april 1966

* Woonplaats:  Vinkt In Oost-Vlaanderen (België)

* Beroep: Werfleider - Productieverantwoordelijke

* Hoe, waarom en wanneer ben je gestart met vissen?

Door mijn grootvader en nonkel ben ik beginnen vissen op mijn 5-6 jaar. De hobby van mijn grootvader was het naaien van visnetten, bij mijn nonkel was het vissen met vaste stok.  Door de afkomst van mijn moeder is mijn verbondenheid met het water ook zo ontstaan, zij is van Zeeland (NL).  Ik vermoed dat het water in mijn bloed zit, zeker de rust die het mij brengt.  

Op mijn 8ste zat ik dan ook al in het wedstrijdgebeuren met de vaste stok en dit op één van de mooiste waters van die tijd ‘Het Waesmeer ‘.   Daar werd in die tijd alleen gevist door de campingbezoekers, ieder weekend werd er dus tijd gemaakt voor het vissen.  Niet dag en nacht, want het nachtvissen was verboden .  Maar tegen dat de zon onder was gingen de vaste stokken uit het water en kwam voor de laatste uren het zwaardere materiaal naar boven.  Dit om de jacht op karper aan te vangen, toen nog met brood, deeg en maïs enz.   En daar is het mis gegaan zouden mijn ouders zeggen, daar werd ik voorgoed gefascineerd  door het jagen op karper.  

Ja! voor mij blijft het jagen op karper, het bekijken en afzoeken van het water in elke periode van het jaar, het weer en licht enz… dat maakt zo veel verschil voor het kiezen van een stekje, dat wandelen langs waterlopen blijft voor mij en mijn hond één van de mooiste dingen die er zijn.  Dit verwondert en verrast mij nog steeds.  Bewegingen op het water, de natuur en de rust… zalig!

* Op welk type water vis je het liefst en waarom?

Deze vraag vind ik al wat moeilijker om te kiezen, omdat elk  water wel iets heeft… elk water heeft wel een verrassing.  Vroeger was het zeker de oude Leie en de Schelde.  Nu probeer ik tijd te maken voor betaalwateren in binnen-en buitenland, maar elk jaar heb ik ook mijn openbare vergunningen nodig van de Vlaamse - Waalse en Franse openbare wateren.  Dus de keuze is moeilijk, de laatste jaren hou ik mij bezig met het SPK en als ik zie hoeveel de bestanden in de kanalen verbeterd zijn zou ik toch meer en meer naar het kanaalvissen gaan in eigen land.  De uitzettingen die we over de jaren heen al gedaan hebben en de terugmeldingen die we zien geven echt voldoening en dit telkens meer en meer…

* Wat is je persoonlijk record in België en buitenland en vertel er wat meer over?

Daarvoor zou ik even in de boeken moeten duiken want als er iets is wat ik niet goed onthoud zijn het de gewichten…  +/- weet ik het wel, maar niet tot op de gram. Zeker wanneer je bedenkt dat PB’s grotendeels afhangen van de waters waar je vist. 

Misschien even een woordje uitleg ‘ je kan nooit op een betaalwater je PB verbeteren van 26kg als de top vis van dat water 19kg is‘.  Dus, heeft het voor mij weinig zin. 

PB’s verbeteren zijn dan ook geen prioriteit maar om jullie toch een idee te geven van mijn topvissen: in België op een openbaar water is dit een schub van 23,8kg en in Frankrijk is dit een spiegel van 31,2kg.                                     

* Wat is je favoriete rig en montage?

Jaren heb ik gevist met een normale standaard rig, maar de laatste jaren gebruik ik toch een combi rig.  Dit omdat dit de meeste mogelijkheden geeft .  De ene keer met een lang, soepel gedeelte met een shot aan van fluocarbon en anders een lang fluocarbon gedeelte met een soft gedeelte naar de haak toe. Daarmee kan je volgens mij alles afstellen naar de bodem, naar het aasgedrag en ook op alle waters.

* Wat is je favoriete Speedcarp-aas en op welke manier gebruik je het?

Ik durf echt te mengen, de Eco Range vind ik goed voor op kanalen en putten waar er veel voedsel mag gegeven worden.  Daarnaast is de Tropical Ice toch ook wel één van mijn favorieten, dit door zijn unieke geur.  Ik ben er van overtuigd dat vele collega vissers  dit beamen, zeker rond het Gentse…  daar heeft deze bol zijn reputatie al meer dan waar gemaakt.

* Heb je nog raad voor je collega-karpervissers?

Geniet van elk moment... dan is iedere vangst super!  En voor de oudere vissers onder ons… help de jeugd.

Ik besteed graag mijn tijd in het begeleiden van jongeren tijdens  viskampen voor de jeugd tijdens de schoolvakantie, dit is in samenwerking met ‘ The Carp College ‘ en ik moet zeggen, het doet enorm deugd om te zien hoe de jeugd daarvan leert en geniet, de appreciatie van de jongeren en hun ouders is prachtig.  Thanks mannen…!! Dat is pas genieten…